
“منبع نور” ، میانبر برای یک جهش علمی و فناوری برای ایران
به گزارش ایرنا ، پروژه “منبع نور” یا “شتاب دهنده ملی” یک پروژه فوق علمی در قزوین است که طی دو سال گذشته توسط پژوهشگاه علوم پایه در حال اجرا است. به دنبال تزریق بودجه در پایان طرح مفهومی و طراحی اساسی پروژه ، اجرای این پروژه علمی فوق العاده تسریع شده است.
هفته گذشته ، در مراسمی با حضور معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ، مجتمع آزمایشگاهی “منبع نور” و واحدهای مسکونی خدمات مرتبط به بهره برداری رسیده اند ، راهی برای برداشتن اولین گام در جهت اجرای این پروژه عظیم علمی در قزوین ، واقع در غرب تهران و در دامنه کوههای البرز.
اجرای این پروژه بزرگ علمی بدون شک جایگاه ایران در علم و فناوری را بهبود می بخشد و با جذب و به کارگیری هزاران دانشمند و محقق محلی ، از فرار مغزها از کشور جلوگیری می کند. اکنون جامعه علمی کشور انتظار دارد که مسئولان بودجه لازم را جهت تسریع در ساخت و بهره برداری از این پروژه فراهم کنند.
خبرنگار ایرنا در مصاحبه ای با مقامات و افراد درگیر در این پروژه در استان قزوین ، اطلاعاتی در مورد عملکرد ، اهمیت و جزئیات ساخت و اعتبارات آن به دست آورد ، اطلاعاتی که می تواند به شناسایی این پروژه علمی بزرگ ملی کمک کند.
منبع نور و عملکردهای آن در علوم پزشکی ، فناوری نانو ، صنعت و کشاورزی
مهدی مولاچ ، مسئول راه اندازی این پروژه در ایران ، در مصاحبه با ایرنا گفت: “نصب منبع نور یا” ملی شتاب دهنده “به معنای عامیانه به یک آزمایشگاه علمی بزرگ اشاره دارد. ”
با تمرکز بر این واقعیت که شتاب دهنده ها آزمایشگاه های تحقیقاتی میان رشته ای هستند ، وی افزود: “در حال حاضر حدود پنجاه منبع نور در جهان وجود دارد که در کشورهای اروپایی ، ایالات متحده ، چین و ایالات متحده واقع شده است. ژاپن ، که خود را به عنوان مرجع علمی جهان. ”
“وی افزود:” منبع نور یا شتاب دهنده سنکروترون در واقع یک زیرساخت عالی در زمینه فناوری در کشورها است “.
مرجعی که مسئول ایجاد مرکز نوآوری در منبع نور ایران است و اعلام می کند که می توان شتاب دهنده ها را “موتور اکتشاف علمی” خواند ، گفت: “نور یکی از بهترین ابزارها برای کشف های جدید است و باید تشخیص داد که نمی توانیم وقتی نوری وجود ندارد یا چراغ خاموش است ، اشیا را ببینید. ”
“انسان ابتدا ذره بین را اختراع کرد و از آن برای شناسایی میکروب ها استفاده کرد ، سپس میکروسکوپ برای شناسایی و مشاهده اجسام کوچکتر و موجودات زنده ساخته شد و منبع نور در واقع ابزاری بسیار قدرتمندتر است که می تواند به انسان کمک کند تا بهتر دیده و شناسایی کند. آنچه در جهان است و آن از طریق نور است. ”
“در حقیقت ، در این فرایند علمی ، هرچه نور بهتر و درخشان باشد ، قدرت تشخیص بیشتر خواهد بود”.
“جالب است بدانید که ویروس Covid19 با ذره بین و میکروسکوپ قابل تشخیص نیست و در واقع اولین مشاهدات انسانی ویروس در منبع نور در شانگهای چین انجام شده است” ، می گوید مهدی مولاچ ، قبل از افزودن اینکه دانشمندان بعداً به لطف این موفقیت موفق به تولید واکسنی برای مبارزه با ویروس کرونا شدند.
M.Molaï ادامه داد: “منبع نور در جهان به عنوان پروژه هایی با اعتبار مالی بیش از 300 میلیون یورو تعریف می شود که مدل کار آنها تسریع در حرکت الکترون ها است.”
“بنابراین حرکت الکترون ها به سرعت نور می رسد و با تحریک آن ، نور ساطع شده میلیون ها بار از خورشید روشن تر می شود ، که می تواند برای شناسایی بسیاری از اجسام و ناشناخته های جهان استفاده شود” ، استقبال می کند رئیس پروژه منبع نور ایران.
او امیدوار است: “با راه اندازی شتاب دهنده ملی یا منبع نور در منطقه قزوین ، می توانیم دانش شتاب دهنده های موجود در ایران را پیدا كنیم.”
ایرنا را در توییتر @ Irnafrench دنبال کنید