
رافائل گروسی در ایران: مخاطرات دیدار دوم وی
رافائل گروسی برای اولین بار در آگوست 2020 به دعوت رسمی مقامات ایران و در چارچوب پیگیری به ایران سفر کرد همکاری دو جانبه و تعهدات ایران به عنوان عضوی از این سازمان بین المللی. این سفر “موفقیت آمیز” تلقی شد.
مدیرکل آرژانتین آژانس بین المللی انرژی اتمی این بار در شرایط متفاوت و ظریف و شاید با یک ماموریت خاص به تهران می رود. رافائل ماریانو گروسی آرژانتینی متعهد شده است که با بی طرفی ، استقلال و حرفه ای عمل کند.
به گفته کاظم غریب آبادی ، سفیر ایران و نماینده دائمی در سازمان های بین المللی در وین ، رافائل گروسی بنا به درخواست خود به عنوان حامی آژانس انرژی هسته ای ایران برای گفتگوهای فنی با سازمان ملی انرژی اتمی (OIEA) در مورد چگونگی مفاد نامه 15 فوریه ایران به آژانس را اجرا کنید.
دو طرف همچنین در مورد ماده 6 قانون اقدام استراتژیک علیه تحریم های ایران مصوب پارلمان IAM و چگونگی ادامه همکاری های دو جانبه در شرایط فعلی بحث خواهند کرد.
جلسه ای در آستانه ضرب الاجل. ایران 21 فوریه را به عنوان آخرین مهلت لغو تحریم های ایالات متحده تعیین کرده است ، در غیر این صورت بخشی از بازرسی های سازمان ملل را که ناشی از پروتکل اضافی آژانس وین است که تاکنون به طور داوطلبانه توسط تهران مجاز شده است ، متوقف می کند.
اقدام وی در اواسط شمارش معکوس برای مهلت تعیین شده توسط تهران (23 فوریه) برای پایان دادن به پروتکل اضافی انجام می شود.
با این وجود ایران تأکید کرده است که همکاری با آژانس بین المللی انرژی هسته ای ، “ناظر هسته ای” سازمان ملل را متوقف نخواهد کرد و بازرسان خود را اخراج نخواهد کرد.
در پاسخ به خروج یک جانبه آمریکا از برنامه اقدام جامع هسته ای 2015 ایران (PGAC ، JCPOA برای استفاده از مخفف آن) و اعمال مجدد غیرقانونی تحریم ها توسط دونالد ترامپ ، رئیس جمهور میلیاردر سابق آمریکا ، و همچنین عدم موفقیت اروپایی ها برای جبران تأثیرات این عقب نشینی ، تهران خود را از سال 2019 آزاد کرد و پس از یک سال “صبر استراتژیک” ، از چندین تعهد خود در قبال توافق نامه ، و این تحت عنوان پیمان ، ضمن تماس برای لغو تحریم ها.
دولت جدید آمریكا كه پیش از این قول بازگشت به معامله و لغو تحریم ها را داده بود ، شرط رعایت تعهدات خود توسط ایران را منوط كرد. در همین حال ، جمهوری اسلامی ایران ایالات متحده را به دلیل نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد که PGAC را تأیید می کند ، متمایز می کند.
از آنجا که واشنگتن طرفی بود که توافق را کنار گذاشت ، تهران بارها اعلام کرده است که آماده است به تعهدات خود در زمینه توافق هسته ای بازگردد ، به شرطی که واشنگتن اولین قدم را بردارد ، و تحریم ها را برداشته است.
به نظر می رسد یکی از اهداف سفر رافائل گروسی به تهران مذاکره با مقامات جمهوری اسلامی ایران در مورد ادامه حضور بازرسان آژانس انرژی هسته ای ایران در ایران باشد ، علی رغم مهلت تعیین شده توسط تهران.
روز چهارشنبه هفدهم فوریه ، رهبر انقلاب اسلامی فرمودند: “در مورد توافق هسته ای ، ما قبلاً در مورد آن زیاد صحبت کرده ایم و مواضع ایران را در هر مناسبت توضیح داده ایم. امروز می خواهم فقط یک کلمه بگویم: ما بسیاری از سخنان خوب را شنیده ایم و قول هایی داده شده است که بدون وفا نگه داشته شده یا بدتر ، آنها شکسته شده اند. کلمات و وعده ها هیچ فایده ای ندارند. آنچه ایران این بار خواستار آن است ، اقدام و تنها و فقط اقدام است. اگر شاهد اقدام در طرف دیگر باشیم ، در این صورت واکنش نشان خواهیم داد. قول و حرف دیگر برای قانع کردن ایران کافی نیست. “