
توافق هسته ای: تهران از تریاكای اروپا می خواهد كه ماده 36 برجام را بخواند
دیپلمات ارشد ایرانی محمد جواد ظریف بار دیگر به عدم رعایت توافق هسته ای سال 2015 میان تهران و قدرت های بزرگ جهانی پس از این سه نفر اظهار داشتند که “ایران خطر بازگشت به دیپلماسی را با اجازه دادن به دستیابی کامل به اهداف مشترک جهانی JCPOA به خطر می اندازد”.
براساس گزارش ایرنا جمعه 12 فوریه ، محمد جواد ظریف در پیامی توئیتری به بیانیه جزئی و جزئی تریویکا اروپا پاسخ داد: “آیا شما ماده 36 PGAC را خوانده اید؟ آیا سه شریک اروپایی ماده 36 شورای امنیت سازمان ملل و بسیاری از نامه های ایرانی را بر این اساس خوانده اند؟ با کدام منطق ایران مجبور شده است در پاسخ به خروج ایالات متحده از PGAC اقدامات اصلاحی را که پس از یک سال انجام داده است (صبر استراتژیک) پایان دهد؟ همانطور که ایالات متحده همچنان به نقض توافق نامه ادامه می دهد؟ سه کشور اروپایی برای تکریم مسئولیت های خود چه کرده اند؟ ”
در بیانیه مشترکی که این روز جمعه توسط امور خارجه آلمان منتشر شد ، تروئیكای اروپا اظهار داشت كه “نگران” تحقیق و توسعه ایران در زمینه متالورژی اورانیوم است: “ما ، دولت های آلمان ، فرانسه و انگلیس ، به شدت نگران تأیید هستیم توسط آژانس بین المللی انرژی هسته ای (آژانس بین المللی انرژی اتمی) برای تولید اورانیوم فلزی در ایران. ”
بیانیه E3 پس از آن صادر شد که آژانس وین روز چهارشنبه گفت ایران تولید فلز اورانیوم را آغاز کرده است.
به عنوان بخشی از سیاست “حداکثر فشار” علیه ایران ، دونالد ترامپ ، رئیس جمهور پیشین ایالات متحده ، یک ماهه PGAC را به طور یکجانبه ترک کرد. وی تحریم های اقتصادی را که توافق برداشته شده بود ، دوباره به کار گرفت. همچنین ایالات متحده تهدید کشورهای ثالث را در صورت نقض محدودیت های آمریکا به “تحریم های ثانویه” آغاز کرده است.
سه کشور اروپایی بدون استناد به ادامه نقض تعهدات مربوط به توافق نامه هسته ای چندجانبه و خروج یک جانبه ایالات متحده ، استدلال کردند که بر اساس این توافق نامه ، ایران نباید فلز اورانیوم تولید کند و نباید تحقیق و توسعه را در مورد متالورژی اورانیوم ”
“ما مجدداً تأكید می كنیم كه این فعالیتها كه مرحله كلیدی در تولید سلاح هسته ای است ، هیچ توجیه غیرنظامی معتبری در ایران ندارد” ، مجدداً این سه نفر را راه اندازی كرد و از كشور ما خواست “كه بدون تأخیر به آنها پایان دهد” و از هرگونه نقض بیشتر تعهدات هسته ای خود خودداری کند “.
ایران در اعتراض به عدم انطباق ایالات متحده و سایر طرف های GACP اقدامات قهری را اتخاذ کرده است. به همین منظور ، این کشور پس از یک سال “صبر استراتژیک” به تدریج بخشی از تعهدات خود را در این توافق کاهش داده است.
ماده 36 توافق نامه هسته ای بین المللی 2015 به ایران اجازه می دهد در صورت نقض طرف مقابل ، تلافی کند.
ایرنا را در توییتر @ Irnafrench دنبال کنید
9468 **