
قلعه فلک الافلاک منتظر ثبت نام در یونسکو است
فلک الافلاک یکی از باشکوه ترین قلعه های ایران است. در بالای تپه بزرگی به همین نام در شهر خرم آباد ، استان لرستان ، ایران واقع شده است. قدمت این قلعه باشکوه به دوران ساسانیان برمی گردد. قلعه شاپور-خواست یا صبر-خواست ، دزباز ، قلعه خرم آباد نام این قلعه از زمان ساخت بیش از 1800 سال پیش بوده است.
اولین سازه قلعه به دوران سلطنت شاپور اول ساسانی در قرن 3 میلادی نسبت داده شده است. قلعه فلک الافلاک از اهمیت زیادی برخوردار بود و زندانیان رومی در زمان ساسانیان در آنجا زندانی شدند.
این قلعه در زمان فتحعلی شاه قدیر بازسازی شد و در دوران قاجار بعنوان یک گروه نظامی و زندان سیاسی مورد استفاده قرار گرفت. این قلعه به دلیل موقعیت استراتژیک مقر حکومت حسنویه و خزانه دار خاندان آل بویه در قرن چهارم هجری بود.
از قرن 6 هجری ، زمانی که شهر جدید خرم آباد ساخته شد ، این قلعه به خرم آباد نیز معروف شد. نام فلک الافلاک را می توان در سلسله قادجور به او گذاشتند.
با توجه به اینکه شباهت برج های دوازده گانه به دوازده نشانه نجومی البروج آسمانی است ، نام فلک الافلاک ممکن است از آنها گرفته شده باشد. فلک الافلاک در لغت به معنای “آسمان آسمانها” است.
مساحت قلعه فلک الافلاک 5300 متر مربع است. در قلعه دوازده برج وجود داشت ، فقط هشت برج باقی مانده بود. ارتفاع بلندترین دیوار این قلعه تقریباً 22.5 متر از سطح زمین است.
ارتفاع کل سازه ، از جمله تپه ، تا 40 متر بالاتر از منطقه اطراف می رسد.
مصالح به کار رفته در ساخت قلعه سنگ ، آجر قرمز ، خشت و ملات ، گچ و آهک است. در داخل قلعه چهار تالار بزرگ ، دو حیاط و اتاق خواب وجود دارد. دروازه ورودی بر روی برج جنوب غربی با ارتفاع سه متر و عرض ده متر قرار دارد.
در حیاط قلعه دو حیاط وجود دارد که اولی توسط چهار برج احاطه شده است که دو برج در شمال و شمال غربی واقع شده اند و بقیه در جنوب و جنوب غربی قرار گرفته اند.
یک چاه آب به عمق 40 متر در گوشه شمال شرقی حیاط اول وجود دارد که آب ساکنان قلعه را تأمین می کند. حمام قلعه نیز در ضلع شمالی حیاط اول ، نزدیک چاه واقع شده است.
حیاط دوم ساختاری مشابه حیاط اول دارد. این چهار برج و همچنین چهار سالن بزرگ دارد که بهم پیوسته اند.
یکی از نقاط شگفت انگیز معماری این قلعه مسیر فرار از پوست در ضلع جنوبی و مسیرهای زیر زمینی در ضلع شمالی و شرقی است. همچنین یک آزمایشگاه مجهز و یک کتابخانه بزرگ در مجاورت قلعه وجود دارد.
در قلعه فلک الافلاک دو موزه مردم شناسی و باستان شناسی وجود دارد که آداب و رسوم و آثار تاریخی این سرزمین کهن را به زیبایی به نمایش می گذارد.
برخی از بناهای تاریخی و اشیا unique منحصر به فرد از دوره های مختلف استان لرستان در موزه باستان شناسی این قلعه به نمایش گذاشته شده است.
بسیاری از عکسهای کوچک و بزرگ و سنتهای مختلف مردان و زنان عشایری ساکن منطقه لرستان در موزه مردم شناسی به نمایش گذاشته شده است.
قلعه فلک الافلاک بر روی تپه ساخته شده است تا باد بتواند به ساختمان نفوذ کند و پایه های آن را خشک کند.
قلعه از مواد مختلفی مانند سنگ و چوب ساخته شده است که در برابر رطوبت آسیب پذیر هستند.
به نظر می رسد که با سیستم رطوبت گیری ساخته شده است که یکی از شگفتی های جهان باستان است.
زیبایی و معماری شگفت انگیز آن باعث شده است که بسیاری از کارشناسان آن را یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری جهان معرفی کنند. با شماره ثبت 883 در فهرست میراث ملی ایران ثبت شد.
فلک الافلاک به عنوان نمونه ای از معماری ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد.
بهترین زمان برای بازدید از قلعه فلک الافلاک از اواخر ژوئن تا اواخر سپتامبر است.
ایرنا را در توییتر @ Irnafrench دنبال کنید 9422 **