
ایران شناس ارمنی: فارسی یک زبان فراملی است
پروفسور ملیکیان عصر سه شنبه در جریان وبینار “چشم انداز فرهنگی مشترک ایران و ارمنستان” گفت: “فردوسی ، خیام ، حافظ ، سعدی ، مولانا و دیگر چهره های برجسته ادبیات ایران از احترام جهانی برخوردار هستند و ارائه ادبیات فارسی به ملت های جهان باعث افتخار ایران شناسان بین المللی است. ”
گورگن ملیکیان با اشاره به میزان تأثیر زبان فارسی ، خاطرنشان کرد: “استفاده از زبان فارسی از هند ، پاکستان و چین تا فلسطین و” مصر “بسیار گسترده بود و حتی سلاطین عثمانی نیز به شعر و شعر فارسی متوسل شدند. در سخنرانی های خود زیرا آنها آن را نشانه عزت شاهانه می دانستند. ”
استاد دانشگاه دولتی ایروان در مورد حضور زبان فارسی در ارمنستان معاصر گفت: “امروز زبان فارسی در 15 مدرسه و 7 مرکز دانشگاهی در ارمنستان تدریس می شود و دانشگاه دولتی ارمنستان همیشه در ایرانشناسی کرسی داشته است. و زبان فارسی. ”
در مورد منشأ تأثیر زبان و ادبیات فارسی در ارمنستان ، این ایران شناس مشهور بین المللی افزود: “از قرن پنجم ، هنگامی که نوشتن ارمنی اختراع شد ، ما شاهد توجه نویسندگان ارمنی به ادبیات فارسی بوده ایم ، و این طبیعی است ؛ از آنجا که ارمنستان ایران را برادر خود می دانست و ارمنیان به ایرانیان وفادار بودند ؛ همانطور که اشکانیان در ایران سرنگون شدند ، ملت ارمنستان به اشکانیان ارمنستان وفادار مانده است. ”
“پس از تولد دوباره امپراتوری ایران در دوران صفویه ، ارامنه نیز مورد اعتماد پادشاهان پارسی قرار گرفتند. به عنوان مثال ، طبق منابع تاریخی هنگام بازدید پادشاه صفوی از قره باغ و نخجوان ، وی در خانه یک ارمنی میزبانی می کرد در زمان نادرشاه ، ارامنه هم پیمان وی بودند. در 20 کیلومتری ایروان ، نبردی بین نادرشاه و عثمانی رخ داد و ایران با پشتیبانی نیروهای ارمنی پیروز شد. بنابراین ، نادرشاه با اشاره به مالک یاگان (یکی از حاکمان قره باغ) گفته بود که “تا زمانی که این شیر پیر اینجا باشد ، من از عثمانی نمی ترسم.” استاد ملیکیان.
این متخصص ایرانشناسی همچنین از احترام کامل ایرانیان نسبت به ارامنه مقیم ایران قدردانی کرد و گفت: “در حالی که در برخی از کشورهای منطقه رفتار وحشیانه ای علیه ارامنه و میراث فرهنگی آنها صورت گرفته است ، اما ایرانیان همیشه به ارامنه و از میراث فرهنگی آنها حمایت کرد. ”
وبینار “چشم انداز مشترک فرهنگی ایران و ارمنستان” توسط انجمن مطالعات ایران و معاون فرهنگی ریاست دانشگاه تهران برای ادای احترام به کمک های ایران دوست گورگن ملیکیان برگزار شد. علی عزت زاده ، دبیر انجمن ایرانشناسی ، ریاست این وبینار بین المللی را بر عهده داشت.
پروفسور گورگن ملیکیان در سال 1936 در آبادان در جنوب ایران متولد شد و در جوانی به همراه خانواده به ایروان مهاجرت کرد. وی از سال 1962 در دانشگاه های ارمنستان به تدریس زبان و ادبیات فارسی مشغول بود. از سال 1993 تا 2017 ، رئیس دانشکده شرق شناسی در دانشگاه دولتی ایروان بود.
ایرنا فرانسوی زبان را در توییتر @ Irnafrench دنبال کنید